JUSMŠ"Ivan Goran Kovačić"

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Aktuelnosti

Međunarodni dan borbre protiv AIDS-a

El. pošta Štampa PDF

plakatslika 1Povodom Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, 01.12. učenički parlament JUSMŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novog u saradnji sa Savjetovalištem za mlade organizovao je dvije prezentacije na temu borbe protiv AIDS-a. U školi je takođe stajao štand sa edukativnim materijalom, učenici volonteri su dijelili crvene trakice i svaki učenik koji je zakačio trakicu potpisao se u znak solidarnosti, a za vrijeme velikog odmora u obje smjene puštan je i kratki film na ovu temu. Učenice koje su učestvovale u realizaciji aktivnosti planiranih u cilju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a su Evgenija Kesse (IIv), Adrijana Lepetić (IIv), Anja Tičić (IIIg), Milica Rističević (IIIg), Valerija Baždar (IIIg), Bojana Šabović (IVb), Dragana Vuković (IIe), Dijana Tomašević (IIe), Dijana Novak (IIe), Zorana Vidaković (IVe) uz stručnu podršku profesora biologije Slavice Žorić i Alena Lalovca.

pogledaj foto galeriju>>>

 

Održana prezentacija RIT Croatia učenicima četvrtih razreda

El. pošta Štampa PDF

ritcroatia 1U svečanoj sali škole održane je prezentacija RIT Croatia učenicima završnih razreda naše škole. Tom prilikom učenici su upoznati sa programima i mogućim stipendijama koje nudi RIT Croatia. Za više informacija posjetite www.croatia.rit.edu.

 

Blue Skills Projekat, posjeta škola u Italiji

El. pošta Štampa PDF

slika 10Početkom oktobra u našoj školi, završena je prva faza projekta Blue Skills. Ovaj projekat, pod pokroviteljstvom Evropske Unije, okupio je sve zemlje Jadranskog regiona. Projekat je nastavljen u Valoni, u periodu od 7. do 9. novembra, a završen je konferencijom u Trstu krajem novembra. Cilj projekta je zbližavanje i usklađivanje različitih obrazovnih sistema i sistema stručnog obrazovanja zemalja učesnica, naročito u strateškim sektorima nautičkih i pomorskih tehnologija i turizma, pri čemu je akcenat stavljen na umrežavanje škola i  mobilnost njihovih  učenika i nastavnika.   

Projekat se bavi jednim od najvažnijih aspekata procesa integracije makroregiona. Fokusiran je na međusobno priznavanje vještina i sposobnosti, čime se omogućava efikasno ostvarivanje otvorenog sistema, sa ciljem da se građanima/građankama (mladim ljudima, studentima/studentkinjama, radnicima/radnicama) pruži mogućnost za razvoj ličnih kompetencija i kvalifikacija i time poveća njihova konkurentnost na tržištu rada i socio-ekonomski rast.  U toku projekta , osim studije izvodljivosti, nastao je i katalog kojim su obuhvaćene sve škole koje su učestvovale u ovom projektu, a tiču se sektora turizma i pomorstva. U njemu su opisane  organizovane  studijske posjete područjima u kojima se nalaze škole, kao i privredni subjekti koji su povezani sa sektorom turizma i pomorstva koje je moguce posjetiti. Osim toga, u izradi je i vebsajt koji će umrežiti sve škole učesnice.

Prve studijske posjete, u okviru kojih su predstavnici škola - učesnica projekta imali priliku da obiđu pomorske i turističke škole, bliže se upoznaju  sa njihovim nastavnim sistemima i programima i  razmijene međusobna iskustva i primjere dobre prakse, odvijale su se sredinom novembra u italijanskim regijama Abruzzo i Marche.

Više o ovom projektu možete saznati na linku www.blueskills.eu

pogledaj foto galeriju>>>

 

Međunarodni dan srednjoškolaca

El. pošta Štampa PDF

debata17.11.2016

U četvrtak, 17. Novembara povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca u svečanoj sali školeodržana je debata na temu  „Da li su mladi u Crnoj Gori dovoljno uključeni u proces odlučivanja?“

Na dan kada su, zbog nacističke okupacije, protestovali studenti u Pragu 17. novembra 1939. godine, a potom strijeljani bez prava na suđenje, podsjetila je predsjednica Đačkog parlamenta novske srednje škole Anja Tičić i kazala da i srednjoškolci imaju pravo glasa i treba da se uključe u pitanja koja se tiču njih ali i lokalne zajednice i države

-I mi bismo trebali da budemo aktivni srednjoškolci i da se uključujemo u rad naše škole kao i u rad naše lokalne zajednice. Naša škola je jedna od najaktivnijih u Crnoj Gori i članovi smo Unije srednjoškolaca Crne Gore od njenog osnivanja, a ona radi sa svim školama u našoj državi. Oni će kao i mi obilježiti ovaj dan i organizovati debatu, poručila je Tičić.

Koliko su učenici ove škole aktivni i u vannastavnom radu govori i činjenica da su u velikom broju uključeni u klubove i sekcije kao što su Volonterski centar “Tačka oslonca”, Preduzetnički klub “Art and craft”, likovna, dramska i horska sekcija, MUN i debatni klub, čiji su članovi učestvovali u današnjoj debati na temu “Da li su mladi u Crnoj Gori dovoljno uključeni u proces odlučivanja?”

Mišljenja  su iznijeli predstavnice Vlade Anja Tičić i Milica Rističević i predstavnici opozicije Nikola Jontes i Rastko Kisjelica. Anja i Milica istakle su koliko je važano da mladi budu uključeni u proces odlučivanja u državi ali i u školstvu. U prilog tome navele su činjenicu da pri svakoj političkoj partiji postoji Savjet mladih čija mišljenja uvažavaju starije kolege. Kao najvažniji dokument istakle su donošenje Strategije i Zakona za mlade, ali i postojanje Đačkih i Studentskih parlamenata koji dobro funkcionišu i opravdavaju svrhu postojanja. Nikola i Rastko su istakli da Đački parlament postoji samo formalno i da mladi nemaju stvarnu mogućnost da nešto promjene i izglasaju jer se za sve predloge moraju konsultovati nadležni. Oni su  naveli i da je možda sve dobro zamišljeno u Strategiji, Zakonu i Savjetima mladih ali da to, za sada, nema efekta te konstatovali da se omladina ipak ne nalazi u dobroj poziciji u Crnoj Gori.

Sudije su odlučile da je bolje argumente u današnjoj debati iznijela opozicija. Mladim članovima debatnog kluba, ovo je bila prilika da uvježbaju nastup za neko od narednih takmičenja gdje će pokušati da ostvare još bolji rezultat od prošlogodišnjeg kada su bili petnaesti na takmičenju u Bratislavi.

 

 

Školsko takmičenje iz Engleskog jezika

El. pošta Štampa PDF

engleski10.11.201610. Novembra u 16 časova u Svečanoj sali održano je školsko takmičenje iz Engleskog jezika. Učestvovalo je 35 učenika. Test je trajao 2 sata i sastojao se iz 4 dela: slušanje, citanje, gramatika i pisanje. Prvo mjesto osvojila je Sara Novović učenica Ia odjeljenja, drugi je bio Vido Mandić, IIb a treći Nikola Jontes iz IIIg.

 

Posjeta učenika Radiju Herceg Novi

El. pošta Štampa PDF

posjetaradio1Učenici prvog razreda turističke škole posjetili su Radio Herceg Novi.

Opširnije o posjeti pročitajte na portalu Radija.

 

Raspored posjete učenika naše škole galerijama u gradu

El. pošta Štampa PDF

pikaso-muzicariU našem gradu trenutno su otvorene tri sjajne likovne izložbe:

U Dvorani Park –Pikaso;  u galeriji : “Novi to sam ja”- “Šest velikana i ja” i u galeriji “Josip Bepo Benković” retrospektivna izložba Zorana Bulatovića. Učenici naše škole na osnovu prijedloga školskog tima za kulturu i  saglasnosti nastavničkih vijeća organizovano će posjetit  sve tri izložbe. 

 


Strana 8 od 33